maandag 26 februari 2018 | Advies

Breng je energierekening omlaag met onze tips voor raamdecoratie

Koude, winderige en tochtige dagen kennen we in Nederland genoeg. Op zulke dagen zitten we het liefst binnen, daar waar het warm, sfeervol en comfortabel is, waar je je thuis voelt. De juiste raambekleding helpt je om deze warmte in het huis te houden, mits je het dan ook gebruikt op het moment dat het donker en koud wordt.

Minder tocht in huis

Je wilt dat het aangenaam voelt in je huis. De temperatuur draagt aan het gevoel van welzijn bij. Rolgordijnen, gordijnen en andere raambekleding zorgen ervoor dat het minder tocht in je huis. Ook schermt raamdecoratie het koude glas af. Hierdoor voelt het prettiger in de kamer aan waardoor de thermostaat misschien wel een half of heel graadje naar beneden kan. Leuk voor de portemonnee.

Hierbij is het handig om op de volgende twee zaken te letten:

  • Hang je raambekleding niet voor de verwarming langs. Op die manier wordt vooral de ruimte tussen het gordijn en het glas verwarmd in plaats van de kamer. Voorkom onnodig stoken.
  • Blijf ventileren. Ondanks dat je de warmte wilt binnenhouden, is het wel zo gezond om de lucht in je huis te blijven verversen. Houd daarom de ventilatieroosters open.

Wil je nog meer rendement behalen? Dan kun je ook twee verschillende soorten raambekleding met elkaar combineren. Je kunt prima een vouw- of rolgordijn samen met een overgordijn of inbetweens voor je ramen hangen. Twee lagen werken meer isolerend dan één laag, waardoor je de warmte nog meer in je huis houdt. Daarbij kun je de meest mooie combinaties maken. Laat je fantasie de vrije loop en combineer kleuren en dessins met elkaar.

Meest isolerende raamdecoratie

De meest isolerende raambekleding is een dupligordijn en dan bij voorkeur met een aluminium coating. Een dupligordijn bestaat eigenlijk uit twee plisségordijnen. De vouwen hangen op zo’n manier tegenover elkaar dat ertussen een honingraatstructuur ontstaat. De honingraat is eigenlijk een luchtkamer die isolerend werkt.

In een tijd dat we allemaal steeds meer milieubewust worden en daar ook naar gaan leven, is het helemaal niet gek om te bedenken wat je met je raamdecoratie wilt. Mocht je al HR++ ramen hebben, dan draagt raamdecoratie niet heel veel meer bij, met uitzondering van de dupligordijnen met aluminium coating.

Wil jij meer tips en adviezen over raamdecoratie? Bij BINNEN staan we helemaal tot je dienst. We helpen je bij het maken van keuzes en kunnen ervoor zorgen dat de raamdecoratie precies passend in je huis wordt geplaatst. Je bent welkom een afspraak te maken of binnen te lopen.