maandag 26 februari 2018 | Advies

Wat is het verschil tussen laminaat en vinyl op je vloer?

Je wil graag dat je inrichting met je levensstijl meegroeit. Je wensen op het gebied van wooncomfort veranderen per levensfase. Iedereen wil een comfortabel, stijlvol en warm huis. Als je waarde hecht aan geluid en warmte in je huis en je gaat je huis opfrissen met nieuwe vloerbedekking, is het handig om de verschillen tussen een laminaatvloer en vinylvloer te weten.

Wat is laminaat?

Laminaat bestaat uit allemaal laagjes kunststof die samengesmolten zijn. De look die je ziet is gemaakt met behulp van een fotoprint. Daar bovenop ligt een keiharde toplaag ter bescherming van de vloer. Laminaat ziet er meestal uit als hout, soms als steen.

Omdat laminaat een harder materiaal is dan vinyl, zorgt laminaat voor meer geluid. Dit kan verminderd worden met een goede geluiddempende ondervloer, maar echt stil wordt het nooit.

Wat is vinyl?

Vinyl wordt gemaakt van de kunststof polyvinylchloride. Vinyl kent net als laminaat een toplaag die steviger is dan de rest van het materiaal, maar deze toplaag wil nog weleens in kwaliteit verschillen. Laat je dus goed voorlichten. Voor vinyl worden vele soorten dessins gebruikt, van houtlook tot marmerprint en andere dessins.

Vinyl is stiller dan laminaat, want het materiaal is veel zachter. Vinyl wordt gelijmd op de ondervloer die egaal moet zijn.

Vinyl in de badkamer

Ook in onderhoud is er verschil tussen beide vloeren. Ze kunnen allebei tegen water, maar laminaat kan er niet teveel van hebben. Als laminaat te lang en aan teveel water blootgesteld wordt, gaat het bobbelen. Vinyl kan heel goed tegen water. De vloer is van kunststof en heeft geen naden. Daardoor kan het zelfs in natte ruimtes gebruikt worden, zoals de badkamer.

En hoelang blijft het mooi? Omdat laminaat zo’n keiharde toplaag heeft zullen daar minder snel krassen op ontstaan dan op vinyl. Maar vinyl heeft verschillende klasses in kwaliteit, vraag dit de specialist.

Als je alles wil weten over laminaat en vinyl of andere vloeren, kom dan eens langs bij BINNEN. Ons doel is jou te ontzorgen, we meten je vloer in, egaliseren deze als dat nodig is en leggen de nieuwe vloerbedekking. Jij hoeft er alleen maar van te genieten.